På turen dit møtte vi en av svært få bomstasjoner på reisen, så om du ikke liker å betale bompenger, så er det få av disse på vår reiserute.
En litt morsom ting vi gjorde i ferien var å koble en av bilens mobiler til en app som viste hvor vi til en hver tid kjørte. Denne startet vi om morgenen og dermed kunne familien vår hjemme følge med på reisen vår. Vi fikk dermed også gode reisetips underveis fra familiemedlemmer som fulgte reisen og som googlet fram severdigheter og gode historier fra de stedene vi passerte og stoppet på.
Undertegnede hadde en farfar som i alle år seile til sjøs. Han tilbragte årene før, under og etter andre verdenskrig med å seile frakteskip til og fra England. Cardiff var en av de havnene han ofte var i og slikt setter også litt ekstra krydder på ferieopplevelsene synes jeg.
I Cardiff møtte vi vår tredje fulle campingplass, men i resepsjonen fikk vi tips om en campingplass ikke langt unna og heldigvis for oss så fikk vi plass der de neste to nettene. Ty Coch var en liten campingplass som rett og slett lå i bakhagen på en liten gård. Resepsjonen var inne i spisestuen til familien og både dusjer, toalett og kjøkken var plassert i gamle skur på gården.
Resepsjonen på Ty Coch |
Campingplassen lå tett ved en vei, men det var ikke så mye trafikk og vi syklet inn til nærmeste "landsby" for å handle litt mat og vi spiste deilig middag på en pub i den samme byen.
Neste dag ville vi ta bussen inn til Cardiff. Bussforbindelsene fra selve campingen er ikke så gode, men da vi skulle gå inn til landsbyen for å ta bussen tilbød eierne av campingen seg å kjøre oss til busstoppet. Topp service med andre ord!
I Cardiff besøkte vi ingen severdigheter, men byen har både slott, kirker, museum og gallerier. I litt morsom ting er at det i mange år var norsk sjømannskirke i Cardiff. Forfatteren Roald Dahl ble født i Cardiff og ble døpt i denne kirken. I dag har kirken skiftet navn til The Norwegian Church Arts Center og det er mange aktiviteter der.
Alltid stas å se norske flagg når man er i utlandet :) |
Etter to netter på Ty Coch dro vi videre og Mannen hadde igjen fått tips om en liten "italiensk" by som vi burde besøke. Vi valgte å ikke kjøre langs kysten,men heller krysse denne delen av Wales gjennom en nasjonalpark. En av de tingene vi er enig om på tur er å unngå motorveier i størst mulig grad. Det blir likevel noen rene transportetapper i løpet av en slik ferie, med denne etappen gikk gjennom et nydelig område og naturpark.
En annen ting vi liker med bobillivet er muligheten til å planlegge en rute, men også at ruten lett endres underveis. På vår tur mot den "italienske" byen passerte vi dette huset i et veikryss:
Her så det jo koselig ut, tenkte vi og parkerte bilen. Byen het Builth Wells og er vel verdt et stopp om du er på disse trakter. Det lå en campingplass i nærheten og vi observerte lakse(?)fiskere i elva. Vi kom dit en lørdag formiddag, det var få turister og lite folk i gatene. Vi spiste middag/lunsj på en pub på høyre side av gaten på bildet over. En morsom greie var at bortsett fra oss tre, så var resten av gjestene på puben gjester i en begravelse.
Målet for dagens etappe var området rundt den lille "byen" Portmeirion. Vi leter oftest etter campingplasser på ulike nettsider som Mannen har lastet ned på de ulike kartplotterne vi har i bilen. Vi fant ingen overnattingsmuligheter i umiddelbar nærhet av Portmeirion,men valgte å kjøre til en liten by som het Porthmadog, noen få kilometer unna. Her fikk vi plass på en veldig fin campingplass som het Tyddyn Llwyn. Denne campingen lå litt utenfor sentrum,men det hadde vært helt greit å sykle til byen om man ønsket det. Vi brukte ettermiddagen og kvelden på å vaske klær og skifte på sengene i bilen. De aller fleste campingplassene vi har overnattet på har flotte servicebygg. Det kostet rundt 1-2£ pr klesvask og det samme for å bruke tørketrommelen. Denne campingen hadde både egen butikk og restaurant, men vi benyttet oss ikke av det tilbudet. Det var svært mange fastboende på denne campingplassen, men veldig få av de var "hjemme".
Dagen etter skulle vi besøke Portmeirion og vi ante ikke hvilken skatt som ventet oss. I og med at bilen vår har en viss lengde, så var vi usikre på hvor nær vi kunne kjøre med bobilen, så vi parkerte et lite stykke unna, ved Castell Deudraeth. Spaserturen ned til Portmeirion var veldig fin, men da vi kom til inngangen til selve landsbyen, så oppdaget vi at det hadde vært mulighet til å kjøre helt ned til byen. Det var en stor parkeringsplass og god plass til både privatbiler og turistbusser.
Litt overraskende for oss kostet det 12£ for voksne og 8£ for barn for å gå inn i byen, men om du er i Wales så er det virkelig verdt et besøk. Vi var der en søndag formiddag i juni og været var nok ikke det aller beste, så kanskje var vi heldige for det var få gjester i parken. Selv om dette nok kalles en liten by, så var det nok mer en park. Hele anlegget er tegnet av arkitekten, Clough Williams-Ellis, og ble oppført fra midten av 1920-tallet og fram til 1970-tallet. Besøket var en svært positiv opplevelse. Hele anlegget med hagen, hus, kaianlegg, tog, butikker og hoteller er noe jeg aldri har sett maken til. Det er kun bilder som egentlig kan gi et inntrykk av hvordan det var der, så her følger et lite knippe;
Castell Deudraeth. |
Er du i området, så anbefaler vi virkelig et besøk.
Som jeg nevnte tidligere, så tikket det stadig inn tips om severdigheter og ting vi burde besøke på vår reise og etter å ha blitt tipset om togstasjonen med "verdens lengste navn" av en nevø, bestemte vi oss rett og slett for å sette kursen dit.
Selve Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch var ikke den helt store opplevelsen. Det var vel ikke noe mer å se på enn en togstasjon med en stort navneskilt og en parkeringsplass full av busser med turister i samme ærend som oss. Navnet betyr egentlig St. Marias kirke i senkningen ved den hvite hasselen nær en sterk virvelstrøm og St. Tysilios kirke nær den røde hulen,og er selvfølgelig på walisisk og ble visstnok konstruert da landsbyen skulle få jernbane og hadde et ønske om å komme på kartet. Vi spiste lunsj inne på "turistsenteret", men den lunsjen velger vi ikke å skrive hjem om.
Vi var ikke alene om å ta turen hit |
Ikke den mest spennende arkitekturen i Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch |
At dette også var et populært sted for turister oppdaget vi raskt. Det var mye trafikk og turistbusser i gatene og nede ved innsjøen. Vi fikk utrolig nok plass på Braithwaite Fold Camping and Caravanning Club Site. Det var ikke akkurat en billig fornøyelse, men akkurat da var vi bare glad vi fikk plass. Det hadde vært en lang dag og dagen etter ventet Skottland.